Přejít k hlavnímu obsahu

Úřad práce Jičín a firma KOBIT – exkurze volba povolání

Žáci 9. tříd navštívili 9. října 2024 Informační poradenské středisko Úřadu práce Jičín, kde získali důležité informace potřebné při rozhodování o formě dalšího vzdělávání a volbě povolání. Z Úřadu práce jsme se přesunuli na exkurzi do jičínské firmy KOBIT, abychom viděli i praktické využití profesí. Žáci se zde seznámili nejen s historií a současností firmy, s výrobním sortimentem a různými pracovními pozicemi, ale měli i možnost prohlédnout si jednotlivá pracoviště a něco si sami vyzkoušet.

Mgr. Daneta Svobodová

Z reakcí deváťáků:

„Z této akce jsem se dozvěděl hodně. Co všechno úřad práce pro lidi bez práce zajišťuje a také, jak pomáhá lidem práci najít. Překvapilo mě, že v ČR existuje přes 2000 povolání. Ve firmě Kobit se mi líbilo hlavně porovnání dělnické práce a práce za počítačem v konstrukci a obchodu.“ (T. Ulrich 9. B)

„Některé informace o přijímacím řízení a termínech jsem už věděla, ale zajímavé byly i informace o trhu práce a nezaměstnanosti. V Kobitu mě zaujal sektor brokování a lakování. O těchto pracech jsem neměla ani ponětí. Líbilo se mi vyzkoušet sezení v autech s nástavbou.“ (J. Machová 9. B)