Přejít k hlavnímu obsahu

Exkurze 4. tříd – Vrchlabí, Černá hora

V úterý 8. října vyrazili čtvrťáci na plánovanou exkurzi do Krkonoš. Naší první zastávkou bylo nově zrekonstruované Muzeum Krkonoš ve Vrchlabí, kde jsme měli možnost vidět moderní interaktivní expozici věnovanou historii Krkonoš od prvních hornin až po současnost. K vidění zde byla terária s živými zvířaty, modely Krkonoš s tekoucí vodou a vodopády, štola historického dolu, šroubovice DNA a mnoho dalších zajímavostí. Dětem se odtud ani nechtělo a odcházely z prohlídky opravdu nadšené.

Autobusem jsme přejeli do Janských Lázní a lanovkou se nechali vyvézt k vrcholu Černé hory. Pro mnoho dětí to byla první jízda lanovkou a byl to velký zážitek. V odpočinkové zóně u horní stanice lanovky jsme se posilnili a vydali se na cestu. Někteří odvážlivci vystoupali 106 schodů na rozhlednu Panorama, odkud však bohužel nebyl kvůli oblačnosti žádný výhled do kraje. Poté jsme se vydali na téměř 6 km dlouhý okruh vedoucí přes Černohorské rašeliniště. Cestou jsme poznávali různé druhy rostlin a z informačních tabulí jsme se dozvěděli, jak vznikalo a jak se stále obnovuje rašeliniště.

V závěru celé naší pěší procházky jsme se řádně zapotili do kopce, ale odměnou nám byla opět cesta lanovkou zpět do Janských Lázní, kde si někteří nakoupili ještě potřebné suvenýry. Exkurze se nám vydařila a budeme se těšit na další poznávání našeho kraje.

Mgr. Petra Bílková, Mgr. Ilona Burkertová