Přejít k hlavnímu obsahu

Literární exkurze – Klicperovo divadlo, Galerie moderního umění, Bílá věž

Dne 10. 9. 2024 jsme s deváťáky navštívili Klicperovo divadlo v Hradci Králové a zhlédli dopolední představení Hana od spisovatelky Aleny Mornštajnové. Představení žáky velice zaujalo. Dramatický děj o životě židovské rodiny v době 2. světové války a v 50. letech komunistického Československa, o vztazích a zklamání, o depresivní Haně poznamenanou útrapami koncentračního tábora, nenechal nikoho chladným. Je to silný a emotivní příběh, který chytí za srdce a donutí nás přemýšlet nad osudy a životem lidí a také o bezstarostnosti současné doby. Žáci s příběhem budou dále pracovat ve výuce literatury a výtvarné výchovy – zpracováním charakteristiky a portrétů postav. Zároveň poznatky využijí při výuce dějepisu.

Po představení jsme si prohlédli Bílou věž a většina vystoupala na její vrchol. Počasí nám přálo, a tak byly vidět dominanty Hradce Králové.

Naše další kroky směřovaly do Galerie moderního umění, kde jsme si prohlédli galerijní prostory a vybraná díla napříč celou expozicí různých umělců.

Chválím deváťáky za výborné chování nejen v divadle, ale také po celou dobu exkurze.

Mgr. Daneta Svobodová

Reakce deváťáků:

„Oceňuji a žasnu nad epickým výstupem herců, kteří dali do své práce úplné maximum. Bylo vidět, že příběhem na jevišti herci doslova žili, kostýmy a nápaditost jednotlivých kulis, hlasový fond mě doslova vtáhnul do děje. Exkurze mi dala nový pohled na dramatické umění, ale také na hrůzy minulého století.“ (K. Kristiánová 9. A)

„Divadelní představení Hana se mi líbilo a myslím, že si spousta z nás uvědomila, že můžeme být vděční za dobu, ve které žijeme.“ (N. Fišarová 9. A)