Přejít k hlavnímu obsahu

Kurz přežití ve volné přírodě

Na začátku září se žáci 7. ročníku naší školy vydali k Ostroměři na kurz přežití ve volné přírodě. Outdoorová akce byla skvělou příležitostí ke stmelení kolektivů v obou třídách. Kurz nabízí jedinečný prostor k osvojení praktických dovedností, které jsou pro pobyt v přírodě nezbytné.

Už samotný přesun do tábořiště v téměř tropických podmínkách představoval výzvu. S řešením zadaných šifer a indicií si však sedmáci poradili a tábořiště zdárně našli. Žáci si vyzkoušeli stavbu stanu, přípravu tábora, bezpečné rozdělávání ohně i orientaci v terénu bez moderních navigačních technologií. Kurz byl navržen tak, aby žákům ukázal, jak efektivně využívat přírodní zdroje a jak být soběstačnými, i když jsou daleko od civilizace. Součástí programu byla příprava společných jídel vařených v tradičním kotlíku nad ohněm i branné aktivity v nedaleké střelnici.

Došlo bohužel i ke dramatickým okamžikům při zranění jednoho z žáků. Všichni jsme na vlastní kůži pocítili, jak důležitá je rychlá pomoc, spolupráce a obezřetnost v nových situacích. Pobyt v přírodě nás učí zodpovědnosti za sebe i ostatní, posiluje schopnost vnímat okolní svět s větším respektem a vážit si zdraví každého z nás.

Během těchto dnů strávených mimo školní lavice jsme si uvědomili, jak cenné jsou zkušenosti z pobytu v přírodě a jak důležité je být připraven na různé situace.